Vanliga frågor

Allmänt

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna ställda till Nordic Gamekeeper.

Vad kostar abonnemanget och vad ingår i det efter de 3 första månaderna?

Efter 3 månader kommer abonnemanget att kosta 480 kr per år. I abonnemanget/tjänsten ingår all teletrafik, tjänsterna i appen samt även framtida uppdateringar. Det ingår även en tjänst där det går att koppla åtelkamera bilder till FeedCon appens bildgalleri. Vilket innebär att man slipper mail med bilder.

Fungerar FeedCon till alla foderautomater?

Ja, FeedCon är kompatibel med alla 12 volts timerstyrda foderautomater som finns på marknaden.

Hur gör jag om fler ska kunna se mina foderautomater via FeedCon?

För att någon annan ska kunna se status på dina foderautomater i FeedCon behöver de logga in i appen med samma e-post adress och lösenord.

Tips! Om ni är ett jaktlag som delar på en eller flera foderautomater så kan ni skapa ett Gmail konto tex jaktlaget@gmail.com och ett gemensamt lösenord.  Därefter är det lätt för alla att logga in i appen och även lägga till detta konto i telefonen och på så sätt få info och larm om foderautomaterna via mail i telefonerna.

Kan jag flytta FeedCon mellan olika automater/märken?

Ja, FeedCon kan flyttas mellan olika automater/märken. När FeedCon ska kopplas in i en ny foderautomat så behöver den kalibreras till just den automaten. Detta görs genom att välja automat i konfigurationsmenyn i appen sedan gör man en kalibrering.

Hur många FeedCon kan jag ansluta till mitt konto i appen?

I princip hur många som helst.

Hur vädertålig är FeedCon?

FeedCon är mycket vattentålig och vädertålig då själva kretskortet är hellackat i ett speciallack som är extremt motståndskraftigt mot fukt och vatten.

Är FeedCon stöldsäker?

FeedCon är stöldsäker då den blir obrukbar och därmed utan värde för en tjuv då FeedCon kan låsas av ägaren/användaren om den försvinner. Självklart kan användaren låsa upp FeedCon igen vid behov.

Hur många kg rymmer foderautomaterna?

I 280 liters:
– ca 200 kg Majs
– ca 150 kg Vete/Korn

I 500 liters:
– ca 400 kg Majs
– ca 300 kg Vete/Korn

I 1000 liters:
– ca 800 kg Majs
– ca 600 kg Vete/Korn

Hur många dagar räcker fodret i foderautomaterna?
Vid normalinställning sprider den 1 kg på 4 sek.
 
Om du t.ex. sprider 4 kg på en dag, så har du foder på en 280 liters i ca 50 dagar jämfört med en 500 liters ca 125 dagar eller med en 1000 liters ca 250 dagar.
Vilken är totalhöjden på foderautomaterna?

280 liters - 195 cm

500 liters - 205 cm

1000 liters - 250 cm

Installation

Vad behöver jag göra för att få i gång min FeedCon app?

– Ladda ner appen på Appstore om du har en apple telefon eller i Play butik om du har en android telefon.

– Öppna appen och registrera konto, till detta behöver du uppge en mailadress.

– När du gjort detta kommer ett registreringsmail att skickas till din mailadress med en klickbar länk. När du klickat på länken är ditt FeedCon konto klart och du kan logga in i appen. OBS! Kolla ifall mailet har hamnat i skräpposten.

– I appen lägger du till din/dina FeedCon och gör de inställningar/scheman du vill.

Hur ansluter jag FeedCon till min foderautomat?

Om FeedCon appen inte har laddats ner så kan du hämta den på Play butik (android) eller Appstore (Iphone eller Ipad). Skapa ett konto, lägg till ny box och ställ in vilken typ av foderspridare FeedCon ska monteras på.

Om jag vill testa min FeedCon ute i fält, hur gör jag?

Bryter strömmen och startar en kalibrering i FeedCon appen. Då kommer motorn att slå tre slag och sen köra i 6 sekunder. 

[OBS! (Gäller FeedCon model 1) Om ni har solpanel täck denna annars strömsätter solpanelen FeedCon.]

Viktigt att batteriet är laddat och foder finns i automaten!

Vad händer om jag kopplar in fel sladd på fel stift i FeedCon?

Ingenting, FeedCon har ett inbyggt säkerhetssystem för att förhindra kortslutning/fel om det kopplas fel.

Teknisk specifikation

Vilket batteri passar till FeedCon?

Vi rekommenderar att du använder ett laddningsbart 12 Volts batteri. Amperetimmar (Ah) ska vara 4,5 eller mer. I våra egna kompletta foderautomater använder vi ett marin/fritids batteri på 75 Ah kopplat till FeedCon.

I NG CF 280 liters foderautomaten får det plats ett batteri i en storleken upp till 41 x 19 x 22 cm (BxDxH)

I NG CF 500/1000 liters foderautomaten får det plats ett batteri i en storleken upp till 27 x 28 x 25 cm (BxDxH)

Hur mycket ström drar FeedCon?

En FeedCon drar ca 3-4 milliampere vid normal drift vilket är en mycket liten strömförbrukning i förhållande till motordrift, ev belysning och självurladdning i batteriet. Till exempel räcker ett fritids/marin batteri på 75AH till att driva FeedCon i knappt 3 år.

Vilken täckning krävs på telenätet för att kunna använda FeedCon?

I FeedCon finns ett fast inbyggt simkort som är kopplat till vår M2M plattform, vilket säkerställer bästa möjliga täckning och funktion. Minimal täckning krävs för att FeedCon ska fungera. FeedCon fungerar även i övriga Europa och Baltikum.

Kommunikation

Behöver jag köpa ett simkort för att använda FeedCon?

Nej, FeedCon är aktiv när du köper den och i köpet ingår 3 månaders abonnemang, FeedCon har ett fast simkort inbyggt i sig (embedded SIM).

Hur fungerar kommunikationen mellan FeedCon och appen?

Var sjätte timme kopplar FeedCon upp sig mot servern och lämnar och tar emot data. Detta innebär att ändras inställningar i t.ex. utfodringsschemat så är det vid dessa tillfällen som ändringen sker. Det står i appen när nästkommande uppdatering sker.

Vid larm, t.ex. vid stopp, motorn kärvar m.m. så kopplar FeedCon upp sig direkt och skickar larm både via mail och till appen.

Larm

Kalibrering misslyckades

Detta larm indikerar att kalibreringskörningen misslyckats. Kontrollera att batteriet och motorn är anslutna korrekt och att inget blockerar motorn. Prova vrida motoraxeln manuellt och se till att den roterar relativt fritt och inte sitter fast (var noggrann med att koppla ur batteriet först så att motorn inte startar oväntat och orsakar skada).

[OBS! (Gäller FeedCon modell 1) Glöm inte vid kalibrering att täcka/lossa kabeln till solpanelen!]

Kvarstår problemet, kontakta Nordic Gamekeepers support.

FeedCon inaktiv

Om du får detta larm och inte har möjlighet att besöka din box, vänta 24 timmar. Har du efter det inte fått en ny syncning kan du behöva besöka din box och starta om den. Verifiera att den gröna dioden blinkar på boxen efter omstart. Om inte så kan boxen vara skadad/defekt och behöver bytas ut.

Ifall felet är frekvent återkommande eller inte löses av ovanstående, kontakta Nordic Gamekeepers support.

FeedCon har startats om

Om du får detta larm så har FeedCon-systemet startats om. Om detta var en oväntad händelse kan det indikera att systemet har problem med strömförsörjningen, t.ex. p.g.a. låg batterinivå eller för att batteriet inte är anslutet ordentligt. Det är än mer sannolikt att systemet startar om i samband med körning av spridarmotorn då batteriet inte ”orkar” levererar tillräckligt för både motorn och FeedCon. I detta fall uteblir utfodring.

Notera att larmet indikerar en omstart av systemet och att det nu är igång igen. Det är möjligt att det bara var ett tillfälligt fel med strömförsörjningen om problemet inte är återkommande. Om du misstänker att någon obehörig har manipulerat din FeedCon så kan det vara en god idé att besöka din åtelplats och kontrollera att allt är som det ska.

Kontakta Nordic Gamekeepers support för mer hjälp.

Låg batterinivå

Batteriet som försöjer FeedCon-boxen med ström börjar ta slut och behöver bytas ut och laddas. Spridarmotorn körs sannolikt med mindre kraft då batteriet börjar ta slut.

Kritisk batterinivå

Batteriet som försörjer FeedCon-boxen med ström är nästan helt slut och behöver bytas ut/laddas så snart som möjligt.

Motor ej ansluten

Ingen ström uppmättes när spridarmotorn skulle körts, vilket indikerar att motorn ej är korrekt ansluten. Besök din återplats och verifiera att motorn är ansluten korrekt. Om allt verkar vara på sin plats, prova köra en ny kalibrering (omstart av FeedCon krävs).

Kvarstår problemet, kontakta Nordic Gamekeepers support.

Motorn går för lätt

Larmet indikerar att spridarmotorn går lättare än normalt, troligen p.g.a. att fodret börjar ta slut eller att det sitter fast i behållaren. Besök din återplats och verifiera om detta är fallet. Om allt är som det ska, överväg att kalibrera om din FeedCon (omstart av FeedCon krävs). OBS! Kalibrera om med laddat batteri och foder i behållaren.

Om problemet kvarstår, kontakta Nordic Gamekeepers support.

Motorn kärvar

Larmet indikerar att motorn drar ovanligt mycket ström och går troligen trögt eller sitter fast helt. Systemets strömövervakningsfunktion avbryter då utfodringen. Inspektera din FeedCon och spridarmotor efter möjliga fel och kontrollera att motorn roterar fritt och inte sitter fast. Om allt verkar vara på sin plats, prova köra en ny kalibrering (omstart av FeedCon krävs).  OBS! Kalibrera om med laddat batteri och foder i behållaren.

Kvarstår problemet, kontakta Nordic Gamekeepers support.

Foder slut

Indikerar att fodret är på väg att ta slut i behållaren. Besök din foderautomat och fyll på behållaren. Kom ihåg att återställa din nivågivare efter påfyllning.

Om du har problem med din fodernivågivare, verifiera att sensorn fungerar genom att mäta över sensoringångarna på din FeedCon. Spänningen ska gå från 2.5 V till 0 V då sensorn aktiveras.

Kontakta Nordic Gamekeepers support för mer hjälp.

Lampan sönder

Om du får detta larm så är din led belysning sannolikt sönder eller inte ansluten på ett korrekt sätt. Larmet indikerar att ingen/lite ström gå genom ledbelysningen. Verifiera att ledbelysningen fungerar genom att ansluta den direkt till en strömkälla (t.ex. batteriet). Se till att den är korrekt ansluten till lamputgångarna på din FeedCon.

Ledbelysningen  kan testas genom att genomföra en ny kalibrering (omstart av FeedCon krävs). Tycks ledbelysningen inte fungera, kontakta Nordic Gamekeepers support.

OBS! Var försiktig med att ansluta en alltför kraftfull ledbelysning då systemet endast tolererar ledbelysning som drar mindre än 5 A ström (mindre än 60 W).