Jaktjournalen testar Komplett 280 liters foderautomat

DSC_0056

DSC_0055

 English

Foderautomat – Med allt!

Att hålla en åtelplats för vildsvin i drift kräver ständigt arbete, och bor du långt ifrån dina jaktmarker kan det bli en belastning. Nordic Gamekeeper AB har utvecklat en foderautomat med en mängd tillbehör som underlättar vakjakten på vildsvin avsevärt. Jaktjournalen har testat utrustningen under några vintermånader och passade dessutom på att filma den under praktisk jakt.

I mer än 25 år har Carl Pfeiff utvecklat foderautomater för jägare och viltvårdare. Den senaste modellen NG CF 280 är något av en Rolls-Royce med ett imponerande utbud av tillbehör. Förutom själva foderautomaten är styrboxen – FeedCon – hjärtat i hela utrustningen. Med den har du full koll på det mesta i din smartphone, även när du befinner dig på solsemester i Thailand.

 

Kvalitetskänsla

Foderspridaren levereras i byggsats och är en helsvensk produkt. Bara genom att packa upp delarna får man en stark kvalitetskänsla. Allt är förborrat och kapat och bruksanvisningen ligger prydligt bipackad.

Vinkeljärnen till benställningen är stabila och tillverkade i rostfritt stål, liksom alla skruvar, brickor och bultar.

Själva behållaren är smart utformad och rymmer 280 liter foder, dessutom finns ett vattentätt och låsbart utrymme för ett fritidsbatteri och FeedCon. Spridaren är inbyggd och skyddas av en krage så att fukt inte orsakar driftstopp. I paketet ingår även nivågivare som avslöjar när det är dags att fylla på foder igen.

Benställningen är gjord i impregnerat virke och är integrerad i behållaren, vilket gör att hela foderautomaten blir mycket stabil.

Slutsatsen av foderautomaten är enbart positiv. Här syns det att mannen bakom Nordic Gamekeeper, viltmästaren Carl Pfeiff, med över 25 års erfarenhet av utfodring, tagit foderautomater till en ny nivå.

 

Feedcon styr

I fjol lanserades styrdonet FeedCon som en världsnyhet. Plötsligt blev det möjligt att styra foderautomaten med en smartphone. Via en molnbaserad tjänst kan man ställa fodertider, belysningstider och styrka, var sjätte timme om man har behov. Man får också larm i realtid när vildsvin varit på besök och när det är dags att fylla på foder.

FeedCon larmar också när något är fel, till exempel när batterinivån blir låg eller om något går sönder.

I samband med att detta nummer lämnades till tryckeriet lanserades även en åtelkamera-integration i appen. Detta medför att bilder från åtelkameran skickas till appen, man får en bra överblick av bilderna som sorteras för respektive foderplats. Den här typen av uppgraderingar ingår i FeedCon-abonnemanget.

FeedCon ingår vid köp av NG CF 280 med ett års abonnemang.

Vi har även testat att montera en FeedCon till en 12 volts Genzo-spridare. Ett test som utföll utan problem, bland annat larmade den för ett oväntat stopp då en kabel släppte från spridarmotorn. Några veckor senare larmade den även för låg batterinivå.

I JJ nr 7/2015 skrev vi om FeedCon vid lanseringen. Artikeln hittar du på vår hemsida.

 

Lysande tillbehör

Till foderautomaten har en rad praktiska tillbehör utvecklats som gör att du kan optimera din jakt.

  • Activity Sensor. En pendel som avslöjar när vildsvinen varit på besök. De puffar gärna till pendeln för att komma åt fodret som hamnat under plattan. I appen finns ett fodersparläge som aktiveras när vildsvinen uteblir, endast en reducerad fodergiva ges. När vildsvinen sedan är tillbaka återgår det till inställd fodergiva. En smart funktion som spar på dyrbart foder.
  • Solpanel. Höll fritidsbatteriet fulladdat under hela mörka vintern.
  • Ledbelysning. Justerbar ljusstyrka, mycket kraftig. Vi nyttjade bara 15 % som var mer än tillräckligt.

Samtliga tillbehör är sammankopplade till FeedCon i din smartphone. Du kan till exempel ändra tid och styrka på belysningen, ändra tid när för fodergiva, samt mängd.

Sammantaget får Nordic Gamekeeper högsta betyg för sin fullutrustade automat NG CF 280. Väl genomtänkt och med komponenter av högsta kvalitet.

 

Jaktjournalen Holger Nilsson

http://www.jaktjournalen.se/foderautomat-med-allt/

Jakt & Jägare testar FeedCon

DSC_0057

DSC_0058

Styr spridaren från telefonen

Entreprenören och viltmästaren Carl Pfeiff har under många år utvecklat och tillverkat foderspridare. Nu har Carl Pfeiff och Nordic Gamekeeper tagit foderspridarna till en helt ny nivå i och med att användaren kan se och styra spridaren via en app i smarttelefonen.

 

FeedCon är fjärrstyrd styrbox som passar till den befintliga foderspridare. Enligt medföljande instruktioner kopplar du in styrboxen till din foderspridare och kan därmed se och styra spridaren med en app. Jakt & Jägare har testat FeedCon under en tid. Utan tvekan ligger FeedCon på en helt ny nivå när det gäller spridare. Undertecknad har hållit på med spridare i många år och de har varit både bra och dåliga. Ofta går man hemma och funderar om allting fungerar som det ska i skogen. Jag har till exempel undrat om batteriet fungerar, om det finns foder kvar i tunnorna, eller om det varit vildsvin under den senaste tiden.

 

Full koll

Med FeedCons app har du full koll på din spridare. Allting sköts genom appen. Du ställer in spridartider och hur länge spridningen ska pågå. Åtelbelysning sköts också genom appen. I appen larmas det om det uppstår driftstörning eller driftstopp, om fodernivån är låg, om det är dåligt med ström i batteriet, om det är fel på belsyning eller om spridaren blir stulen. Har du exempel tre mil enkel resa till din jaktmark spars massa tid och pengar på att få veta konditionen på spridaren genom appen.

 

Visar besöksstatistik

En rolig grej är metallstången som hänger ned under spridaren. Det är aktivitetssensorn. Den ger information om när vildsvin varit på foderplatsen genom diagram med frekvenser och tider när på dygnet det varit besök på åteln eller foderplatsen. Det visas besök som gjorts tolv dagar bakåt i tiden. Aktivitetsensorns fodersparläge sparar också foder. Åtelkamera kan integreras i appen till respektive FeedCon. Bilderna levereras inte till e-postlådan eller som MMS, utan hamnar i appen med rätt datum och tid.

 

Enkel att hantera

För att summera  finns det inte mycket negativt med FeedCon. Om man inte är van att hantera telefoner och appar kan det kännas som en djungel i början. Men det visar sig snabbt att allting är enkelt uppbyggt och supporten som ingår vid köpet är jättebra. De hjälper dig med de problem som kanske uppstår. All information finns i instruktionerna som följer med och som enkelt leder användaren fram till en fungerande FeedCon. Det positiva är att det ges en helt annan koll på åteln eller foderplatsen. Allting som händer med spridaren noteras och framför allt spars massvis med arbetstimmar då du aldrig behöver åka till platsen och titta till grejerna. Givetvis fungerar FeedCon lika bra för utfodring av annat vilt än vildsvin.

 

J&J 5 2016 | Robert Jidesjö

ALMI skriver om Viltvård med uppkopplade foderautomater

 

ALMI

 

Innovatören Carl Pfeiff, VD och ägare till Nordic Gamekeeper, har nyligen lanserat en uppfinning som revolutionerar viltvården. En smart fjärrstyrd styrbox till foderautomater för bland annat vildsvin. En produkt som enligt Carl är helt unik i sitt slag. Världsmarknaden ligger öppen.

Carl Pfeiff har långvarig erfarenhet från jakt- och viltvårdsbranschen. Han har drivit eget parallellt med arbete som jaktförvaltare under många år och sett hur både antalet vildsvin och behovet av utfodring successivt har ökat. Timerstyrda foderautomater har länge använts för att locka bort vildsvinen från växande grödor och för jakt. Dessa måste dock kontrolleras manuellt vilket kan innebära långa och ibland onödiga resor ut i skog och mark för att se till och styra automaten på plats. Något som Carl uppmärksammade och ville förändra.

– Jag upptäckte det gick att mäta strömmar och få fram skillnaden mellan normalläge och driftstörning. På så vis fick jag idén som ligger till grund för den nya produkten FeedCon som gör att du kan sitta hemma i soffan och få larm om driftstörningar, behov av påfyllning eller lågt batteri samt styra fodringstider. Det här kommer att förändra många jägares beteende framöver, säger han.

FeedCon är en fjärrstyrd styrbox som kommunicerar med en app, via ett inbyggt sim-kort i styrboxen som är kopplat till Telias m2m-platform. Produkten som presenterades i maj 2015 riktar sig till privatpersoner och är kompatibel med alla timerstyrda foderautomater oavsett varumärke.

– Det finns ungefär 50 000 foderautomater idag. Att FeedCon fungerar tillsammans med konkurrerande automater öppnar upp för en global marknad för Nordic Gamekeeper, säger Carl och beskriver hur dagens boplatser, längre bort från skog och mark, styr behovet av att enkelt kunna styra och kontrollera aktiviteten i foderenheterna på distans.

– Detta är ett nytt koncept och jag kan verkligen se kundnyttan. Genom att du kan styra foderautomaterna, sköta driftstörningar och utfodring genom en app, sparas både tid, pengar och miljö, säger han.

Förväntningarna är höga. Från dagens omsättning på två-tre miljoner till en framtida prognos som är flera gånger högre. Tillsammans med Åf. har Nordic Gamekeeper tagit fram både hård- och mjukvara, design och support till kunderna. Under sommaren finns nyheten hos de svenska konsumenterna. I början av 2016 väntar internationell lansering.

– Vi börjar med ett mindre antal för att sen stega upp. Det är bra att växa med måtta och kunna ha utrymme för justeringar och förbättringar, Carl och tillägger att Almis innovationslån har haft stor betydelse under utvecklingsperioden.

– Projektet har kostat många miljoner och utan det stöd jag fått från Almi hade det aldrig gått ihop. Samarbetet med Almi har varit en enorm resurs och vi haft väldigt god hjälp med råd och tips på väg mot produktion och lansering, säger Carl och tillägger stolt;

– Vi är först i världen med det här. Genom att ha hög kvalitet på styrboxen, bra mjukvara och att vara steget före så kommer vi alltid ha en högkvalitetsprodukt.

 

ALMI

Allt om gården skriver om Jaktentreprenören

 

IMG_2143

IMG_2146

IMG_2151

Det finns säkert många som skulle vilja arbeta med jakt på olika sätt. Idag talas det vitt och brett om de gröna näringarna. Tyvärr är det ingen lätt bransch att befina sig i och de flesta blir där en tid innan de söker sig en levnadsbana som är lättare att leva. Bland de som har gjort sig något av en framgångsrik ”karriär” finner vi Carl Pfeiff, en grön entreprenör.

Carl hade egentligen ingen anknytning till jakt eller skog kan man tycka. Uppvuxen på Avenyn mitt i Göteborg med en pappa som var åklagare och ingen skogsman. Men med en farfar som bar titeln Länsjägmästare i Hallands län, bar det sig i alla fall inte bättre än att han fick en viss jaktlig introduktion.  Men det blev inom det rent skogliga som den yrkesmässiga banan startade, för gymnasiestudierna spenderades på skogsbruksskolan i Plönninge. Efter detta jobbade Carl i skogen i fyra år. Rent kroppsarbete med motorsåg i röjningar och avverkningar. Men någonstans måste något annnat grott i huvudet på unge Carl, för på kvällarna läste han in Naturlinjen. Hur han orkade det efter långa dagar i skogen.

 

Viltmästare

Efter en tid tog han i alla fall beslutet att lämna sågen och påbörja resan mot viltmästare. En resa som han visste var både lång och tuff. Han visste mycket väl att praktikåren kunde vara nog så tuffa hos en sträng och krävande yrkesjägare. Första praktikåret gjorde Carl på Beateberg i Uppland och sedan gick han plats på Trolle Ljungby hos den kunnige Lars Lillienberg. Han kom att bli kvar där tre år, och att hans tid på Trolle Ljungby var rolig och lärorik misstar man sig inte när man hör Carl berätta. Men det är nog bäst att Carl får berätta dessa historier själva. Carl kom in på viltmästare utbildning 88-89. Utbildningen var på den tiden 18 månader lång och det var givetvis omfattande. Ett moment som ingick i utbildning då var att dressera en stående fågelhund.

Efter viltmästarutbildningen var nog inte Carl riktigt studiemätt, utan umgicks med tankar på att läsa till skogsmästare. För att fördriva tiden fram till studiestarten sökte han jobb som jaktkonsulent i Blekinge. I samma veva som han tackat ja till den tjänsten fick han också erbjudande om jobbet som jägare på Hargs Bruk, en av landets största egendomar, 27 000 hektar. Ett svårt och lite pinsamt val då han redan tackat ja till jobbet i Blekinge, men Carl valde till sist Harg, långt ifrån det Sydsverige i vilket han sett sin framtid. På Harg blev han kvar i 19 år.

 

Tydligt uppdrag

På Harg hade man inte haft någon riktig jaktförvaltning tidigare, och uppdraget var att ”kommersialisera jakten” och att sätta Harg  på Sverigekartan. En uppgift som passade den målfokuserade  och arbetssugne Carl alldeles utmärkt. På den tiden hade Harg andjakter och förstås jakt på rådjur och älg. För att utveckla andjakten började han experimentera med utfodringen. Carl insåg att man genom utfodringen kunde styra fåglarnas beteenden. Det fanns redan några fodermaskiner på Harg, en gammal engelsk maskin av märket Parson LTD. Carls kritiska, men samtidigt innovativa tankesätt ledde till det det som skulle utvecklas till Pfeiff Feeder. Genom att laborera med fodertider och givor lyckades han få kvällssträcken att vara i timmar istället för de sista 20 minuterna av kvällen. Givetvis, ett mycket uppskattat påfund bland jägarna.

 

Jordbrukare

Efter bara två år på Harg fick Carl även axla ansvaret för jordbruket. Ett stort kliv för en ung man utan jordbruksbakgrund. Men med en bra rättare och stor öppenhet inom den egna organisationen, såväl som hos alla arrendegårdar runt Harg, blev det Carl som drog det längsta strået. Han vann respekt, men framförallt blev han förmodligen den som lärde sig mest. Kunskap som han använder varje dag nu i sitt nya värv.

– I och med totalansvaret kunde vi laborera med olika åtgärder inom både jordbruket och skogen, säger Carl.

Den nyttigaste lärdomen var nog hur viktigt det är med en sund växtodlingsföljd och plan.

– Jag ville ha öppna betesmarker för det vilda. Ett sätt att nå detta och samtidigt vinna på det var att ha betande boskap.

På Harg blev man bland de första i landet att ha Highland Cattle. Carl provade att in några spridare från skärgården över en vinter för att fodra klövvilt. Han såg mycket snabbt vinster i detta på flera sätt. Men de gamla spridarna drogs med många brister, bl a hade för dåliga timers som inte klarade flera givor och olika mängder.

 

Egen spridare

Det här retade Carl till den grad att han på kvällar och de få lediga stunder  som fanns började utveckla en ny spridarautomat. Med tiden blev det flera olika varianter och behållartyper. Med tiden spred sig ryktet och hans spridare började bli efterfrågade av andra,  men en sådan verksamhet rymdes inte i Carls vardag.

– Jag gick till VD´n på Harg och sa som det var. Jag såg två lösningar, säger Carl. Endera gör vi dem i Hargs namn och jag får provision, eller så startar jag eget, men måste gå ned i arberstid på Harg.

VD´n valde det senare och idag är nog Pfeiff Feeder det mest kända och välrenommerade spridarfabrikatet i Norden. En av de saker som stundtals kraftigt begränsade Carls tillgång på tid var det andkläckeri han byggde upp på Harg. För att kunna hålla så mycket fågel som behövdes för Hargs jakter bedömdes det lönsamt med egen uppfödning. Det landade givetvis på Carls axlar det med.  Med den kunskap man skaffade sig, kombinerat med de resurser man hade blev man med tiden en stor och välkänd anduppfödare.

 

Jaktklubb

Att sälja jakter är inte alltid så tacksamt. Det kommer alltid dagar när jakter inte går så bra, och då kan det kännas tungt för alla inblandade när man står framför en mager viltparad.

– Jag och Stephan Gäfvert pratade om det här, och där väcktes tanken om en jaktklubb. Medlemmarna i en klubb kommer flera gånger och då känns inte en dålig dag så tung, man vet att det kommer bättre, fortsätter Carl.

I en jaktklubb köper man ett paket med flera jakter. Medlemmarna kan vara med och påverka, de kommer att kunna se en utveckling, till skillnad från de som kommer någon enstaka gång. Så började jaktklubben på Harg, och även den på Ekensberg, där Stephan jobbade. Ett lyckat koncept som används flitigt på många olika ställen runt om i landet.

 

SYF

Tillsammans med några andra yrkesjägare var Carl med och startade Sveriges Yrkesjägares Förening i slutet av 90-talet. Man kände att man ville vara med och förstärka yrkesjägarutbildningen. De första fyra åren var Carl ordförande i SYF. Idag är föreningen den självklara parten i utbildningsfrågor för yrkesverksamma i jakten. Det är också SYF som utser och bevakar de sk godkända handledarna för jaktelever. Med åren hade jakten på Hargs bruk blivit långt mer än välkänd och kommersialiserad. Jakten på vildsvin var högt aktad och likställdes med motsvarande jakter i Sörmland eller Skåne. Men det var kanske de unika andjakterna som Harg var riktigt känt för.

– Vi hade utvecklat jakterna till större vatten och sjöar, och inte små viltvatten, som inte var vanligt på den tiden. Det blev andra flygmönster och mycket långa kvällsträck. De bästa kunde vara upp till tre timmar, nämner Carl.

Harg var även bland de första jaktgårdarna som hade en egen skjutanläggning. Man hade en komplett sportanläggning för gästande jägare. Det är ett perfekt och trevligt sätt för jägarna att värma upp inför det stundande kvällssträcket.

– Det förlänger dagen och upplevelsen för gästen, samtidigt kunde vi hjälpa till att förbättra skyttet. Ibland hade vi Tom Alderin, skytteinstruktören, med på båda träning och jakten. Det var alltid uppskattat, säger Carl.

 

Färdig

Efter närmare 20 år kände Carl att han själv inte utvecklades och dessutom hade han fått Harg dit, och kanske ännu längre, än vad som var tänkt från början. Han var mätt och ville vidare. Han visste också att Pfeiff Feeder skulle leva vidare ett tag till, men han ville utvecklas på andra områden också. Resultatet blev att han helt enkelt sa upp sitt avtal med Harg. De sista två åren hade han varit sin egen, men med kontrakt med Harg. Han köpte kläckmaskinerna från gården och flyttade till Halland där han köpte en liten gård.

Jag har gjort mycket galet, men det där kändes livsfarligt där och då. Belånad till taket var det bara att sätta igång och jobba, hummar Calle. Det var dag och natt ett tag.

Genom känningar på Skogssällskapet presenterade Carl en idé om att bättre ta hand om deras med jaktliga intressen. Mycket snart inleddes ett mycket stimulerande samarbete med Carl och Skogssällskapet. Många skogsförvaltningar saknar riktig jaktlig kompetens. Man planerar jakten lite hipp som happ, utan större eftertanke. Det står torn på platser av historiska skäl, från när skogen och biotopen hade ett helt annat utseende.

– Men framförallt saknar många kunskapen att kombinera skog. jordbruk och jakt, säger Carl.

Här kan vi göra de riktigt stora vinsterna. Det behöver inte finnas några motsatsförhållanden. Det ska vara ett samspel mellan näringsgrenarna och många gånger kan alla vinna symbiotiskt. Detta gäller inte bara stora fastigheter utan i lika stor utsträckning de mindre gårdarna. Så sedan ett antal år är Carl knuten till skogssällskapet som konsult inom viltförvaltning. Det har blivit nära på ett heltidsuppdrag att på olika sätt stötta och utveckla verksamheter kopplade till skog/jordbruk och jakt för Skogssällskapets kunder.

Att få ha en så stor organisation och så mycket kompetens i ryggen  har lett till att vi fått genomföra flera mycket spännande projekt. Ett av dem är Älgön i Mälaren där man brutit upp alla gamla ängar och vallar samt nyodlat skogsplanteringar. Planerat viltbetet på de nybrutna åkrarna med 6-årig växtföljd där man börjar år ett med fodermärgkål/foderraps, följt av träda, insådd och slutligen tre år med vall. Huggit fram den vackra lövskogen genom att ta bort den förvuxna barr skogen.

– Ön kommer att bli ett paradis för både det vilda och de människor som besöker den. Nu finns viltbete till en fyrdubbling av viltstammen där menar Carl. Lika intressant är att kostnaden för projektet nästan till fullo bars av avverkningen.

 

Mulbetningsbidrag för vilt

Sedan en tid kan man i Sverige söka bidrag för att hålla vilt. För att främja det öppna landskapet har det funnits möjlighet att söka bidrag för tamboskap. Carl ställde jordbruksverket mot väggen och ifrågasatte om det var någon skillnad mellan mular? Tillsammans med Petter Sjölander Grimsö SLU och Affärschef Klas Gustavsson på Skogssällskapet fick han till stånd ett möte på jordbruksverket där man efter diskussioner godkände dovvilt som mulbetande, självklart att man uppfyller kraven på avbetning.

Den senaste strängen i Carls lyra är produkten FeedCon. Som flera andra av Carls produkter en smått unik och revolutionerande idé. Enkelt uttryckt en styrbox till foderspridaren som du kontrollerar via din Smartphone. Från telefonen kan man kontrollera fodertider, givor, batteri, nivå i spridaren och andra kringfunktioner som belysning osv.

Produkten är så pass revolutionerande att Carl sökt världspatent på den och kring själva produkten skapat ett nytt bolag kallat Nordic Gamekeeper. Under detta namn kommer en del nya spridare att lanseras. Till detta en sensor som kommer att hålla koll på aktiviteten kring foderspridaren. tillsammans blir detta ett betydligt mer intellegent koncept än en maskin som bara sprider foder på givan tider. Carls stora kunskap kombinerade med innovationsförmåga utöver det vanliga, har gjort att Carl blivit en ofta tillfrågad auktoritet när det kommer till frågor om där jakten samspelar med andra näringar och verksamheter. Idag har han, och får även löpande uppdrag utomlands vad gäller skog och viltförvaltning.

 

Carl har alltid varit lite av en futurist, som dessutom alltid är mycket påläst. Han var den förste som tog detta skrå in i dataåldern. Redan när han började på Harg började han lägga upp information på data.

– Carl von Essen

Ska jag sammanfatta Calle med några få ord blir det kunnig, företagsam idémaskin. Jag sökte till Harg lite just för att det drevs av Calle. Det är också orsaken till att jag var kvar där i två år. Calle är en utmärkt handledare, jag fick arbeta självständigt och lärde mig väldigt mycket. På den tiden var Calle och Harg synonymt med Sveriges finaste jaktförvaltningar.

– Fredrik Ströbäck, fd jaktelev hos Carl.

Allt om gården | Nr 5 2015

Hallands Posten skriver om FeedCon

 

 

 

En ny uppfinning ska revolutionera jakten av vildsvin. Det hoppas innovatören Carl Pfeiff som har skapat en app som gör det enklare för jägare och markägare att fodra vildsvin.

Carl Pfeiff har mer än 25 års erfarenhet av arbete som jakt- och jordbruksförvaltare. Han har arbetat med timerstyrda foderautomater sedan 90-talet och kom på idén för två år sedan när han funderade på hur man kunde förenkla arbetet med foderautomater.

FeedCon lanserades på jaktmässan Elmia Game Fair i maj i år. Intresset var stort och nyheten spred sig snabbt. Det har redan kommit in hundratals beställningar och i torsdags skickades de tio första paketen ut.

– Det kändes historiskt, säger Carl.

Vildsvin förstör mark och grödor och kan vara ett stort problem för många jordbrukare. Stammen ökar stadigt och därför är det tillåtet att jaga vildsvin nästan hela året. Men det är svårt att jaga dem.

– Vildsvin är intelligenta, skygga och nattaktiva, säger Carl.

En timerstyrd foderautomat är en maskin som automatiskt vid speciella tidpunkter sprider ut foder som lockar till sig vildsvinen. Ett problem som har varit är att veta om det kommer några vildsvin, när de kommer och hur mycket de äter. Markägare som har sin fodringsautomat stående långt inne i skogen dit man inte kommer med bil kan i dag behöva bära ut foder i tron att det behövs fylla på för att sedan upptäcka att automaten fortfarande är full.

– Man kan ju planera en hel jakt när hela jaktlaget kommer ut för att upptäcka att grejerna inte har fungerat som de ska och då finns det inte några vildsvin där. Det kostar tid, pengar och miljö att åka ut för att se efter maskinen, säger Carl.

Hans nya uppfinning FeedCon ämnar bära bot på det här problemet. Det går ut på att koppla samman FeedCon med sin timerstyrda foderautomat för att kunna se och kontrollera allt i en app i telefonen. Man får till exempel veta när fodret håller på att ta slut, om batteriets status och man kan bestämma när ledlampan, som krävs för att kunna se vid jakt, ska lysa.

– Det här innebär att man kan ha en dialog med foderautomaten. Det är en tvåvägskommunikation, säger Susanne Brannebo, kommunikationsansvarig och affärsutvecklare för Nordic Gamekeeper.

Nu är målet att erövra den internationella marknaden. Än så länge finns appen på svenska och engelska men nästa år är planerna att utveckla den på fler språk. De har sökt patent och hoppas att få det i höst. Utvecklingen av produkten kommer att fortsätta menar Carl.

– Vi har börjat på en never ending story. Det här är en världsnyhet.

 

HP | Annie Wernersson

http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.4141444-jakt-blir-svinlatt-med-ny-app